Φωτισμός παιδικού δωματίου

Φωτισμός παιδικού δωματίου

Και εγένετο φως είπε πρώτα απ’όλα ο Θεός όταν έπλασε τον κόσμο και κατόπιν δημιούργησε όλα τα υπόλοιπα θαυμαστά Του έργα. Κι αυτό γιατί δίχως το φως τίποτα κανένα ζων ον δεν μπορεί να επιβιώσει να αναπτυχθεί και να έχει ψυχική ισορροπία. Είναι καταλυτικής σημασίας η ύπαρξη του φωτός για όλα τα έμβια όντα.

Αρχικά ο άνθρωπος μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του σε φως μόνο από το φως του ήλιου καθώς όλες του οι δραστηριότητες περιοριζόταν στη διάρκεια της ημέρας κι έτσι το βράδυ που σκοτείνιαζε ήθελε απλά να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί.

Όμως όσο εξελισσόταν τόσο ο άνθρωπος όσο και οι δραστηριότητες του τόσο μεγάλωναν οι ανάγκες του για φωτισμό την νύχτα . Έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί αρχικά τις δάδες φωτισμού και στη συνέχεια τις γκαζόλαμπες η για νυχτερινές δραστηριότητες είτε για διάβασμα. Με την πάροδο του χρόνου ανακαλύφτηκε ο ηλεκτρισμός κι έτσι ήρθε η επανάσταση στην ζωή και την εξέλιξη του ανθρώπου. Οι γκαζόλαμπες αντικαταστάθηκαν με τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες φωτισμού που του πρόσφεραν άπειρες δυνατότητες ευκολία και ποιότητα στη ζωή και την ποιότητα του φωτός που είχε ανάγκη.

Όμως δεν είναι ίδιες οι ανάγκες ενός ενήλικα με τις ανάγκες ενός βρέφους ενός νηπίου ενός εφήβου . Ένα βρέφος για τη φροντίδα του χρειάζεται άπλετο φως στο δωμάτιό του γιατί πρέπει να δοθεί σημασία σε κάθε λεπτομέρεια της φροντίδας του . Ένα νήπιο για να παίξει και να χαρεί το δωμάτιό του αλλά να μην κινδυνέψει από κάποιο ατύχημα από πτώση κάποιου μικροαντικειμένου κι ένας έφηβος για να μπορεί να διαβάσει να χρησιμοποιήσει τα ηλεκτρονικά του μέσα χωρίς να ταλαιπωρεί την όρασή του προσπαθώντας να διακρίνει λεπτομέρειες. Επίσης δεν είναι ίδιες οι ανάγκες ανάμεσα στα δύο φυλά .Άλλες οι ανάγκες ενός αγοριού είτε βρεφικής είτε παιδικής είτε εφηβικής ηλικίας και άλλες οι ανάγκες ενός αγοριού αντίστοιχης ηλικίας . 

Όταν ετοιμάζουμε το παιδικό δωμάτιο στο σπίτι μας συνήθως δίνουμε μεγάλη σημασία στη διακόσμηση και την διαρρύθμισή του περισσότερο παρά στον φωτισμό που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και κυρίως αποτελεί παράγοντα σωστής και λειτουργικής σημασίας τόσο για την υγεία των παιδικών ματιών όσο και την άνεση και ασφάλεια της κίνησης στο χώρο. Ο σωστός φωτισμός έχει μεγάλη σημασία για την την προστασία της όρασης του βρέφους και να προσφέρει ζωντάνια και λειτουργικότητα στο παιδικό η εφηβικό δωμάτιο.

Μπορείτε να σκεφτείτε διάφορους τρόπους βελτίωσης της ζωής του παιδιού σας .Επιλέγοντας το κατάλληλο φωτιστικό θα εξασφαλίσετε και τον κατάλληλο φωτισμό και θα δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για το κάθε στάδιο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Έτσι εμείς αναλαμβάνοντας την ευθύνη σας προτείνουμε κάποιες ιδέες που πιθανόν να σας βοηθήσουν στην σωστή επιλογή του φωτιστικού που θα τοποθετήσετε στο παιδικό η εφηβικό δωμάτιο του σπιτιού σας.

Φωτισμός βρεφικού δωματίου

Electroexpert Καβάλα vrefiko domatio 1

Ανάμεσα σε όλα όσα σκεφτόμαστε κατά την προσμονή του βρέφους που έρχεται πρέπει να σκεφτούμε και τον σωστό φωτισμό του δωματίου που θα υποδεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας μας. Κατ΄αρχήν πρέπει να αποφύγουμε τον έντονο και δυνατό φωτισμό γιατί ξέρουμε ότι το έντονο και δυνατό φως υπερδιεγείρει και βλάπτει την όραση  του νεογέννητου η οποία μόλις άρχισε να αναπτύσσεται και είναι πολύ ευαίσθητη ακόμη. Άρα το πρώτο κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι είναι να μην αφήσετε σκέτες λάμπες για τον φωτισμό αλλά θα πρέπει να επιλέξετε ένα κατάλληλο φωτιστικό ώστε να μπλοκάρει το έντονο φως και να δημιουργεί μια ήρεμη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο .

Επιπλέον μπορείτε να ενισχύσετε τα φωτιστικά με επιλογές dimming ώστε να μπορείτε να προσαρμόζεστε στις καθημερινές σας ανάγκες και να δημιουργείτε ατμόσφαιρες για παιγνίδι τάισμα παραμύθι και ύπνο. Έχοντας διαφορετικές πηγές φωτισμού όπως π.χ. φωτιστικό οροφής ,φωτιστικό  γραφείου φωτιστικό δαπέδου μπορείτε να έχετε το φως που χρειάζεστε σε κάθε γωνιά του δωματίου αναλόγως πάντα τις δραστηριότητές σας στο χώρο. Μη φοβηθείτε να επιλέξετε χρωματιστά φωτιστικά με έντονα χρώματα τα οποία μπορείτε να ενισχύσετε και με ονειρεμένα fairy lights για επιπλέον ζεστή αισθητική στο χώρο σας.

 Φωτισμός παιδικού δωματίου

Electroexpert Καβάλα paidko domatio koritsi

Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να δώσετε προσοχή για το παιδικό δωμάτιο  είναι η ασφάλεια .Ξέρουμε όλοι ότι σ αυτή την ηλικία τα παιδιά εξερευνούν τα πάντα μιας και έχουν την ασυγκράτητη περιέργεια και ταυτόχρονα και την άγνοια κινδύνου οπότε μπορεί να κινδυνέψουν ανά πάσα στιγμή. Για να αποφύγετε λοιπόν τα ατυχήματα αυτά επιλέξτε φωτιστικά τα οποία είναι ανθεκτικά και δεν σπάνε ,όπως ξύλο και πλαστικό ,αποφεύγοντας υλικά όπως γυαλί και πηλό, τα οποία σπάνε εύκολα και θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα του παιδιού σας.

Εάν το παιδί σας έχει μεγάλη περιέργεια και θέλει να εξερευνά κάθε σημείο του δωματίου καλό θα ήταν να στερεώσετε όλα τα καλώδια των φωτιστικών στους τοίχους και στα έπιπλα αποκλείοντας έτσι απροσδόκητα ατυχήματα Τα παιδιά συνήθως φοβούνται το σκοτάδι και τη μοναξιά της νύχτας. Γιαυτό κάντε το παιδί σας να αισθάνεται ασφάλεια στον χώρο του κατά τις βραδινές ώρες χρησιμοποιώντας ευχάριστα φωτάκια νυκτός ή φωτιστικά με ζωάκια και όμορφα σχέδια, πρίγκιπες, παιδικούς ήρωες των παραμυθιών ώστε να νοιώθουν οικεία και ασφάλεια.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, επιλέγοντας φωτιστικά με έντονα όμορφα και ζωντανά σχέδια βοηθάτε να αναπτυχθεί η φαντασία και η δημιουργικότητά του παιδιού σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το φωτιστικό παιδικού δωματίου .Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μικρά χαριτωμένα ζωάκια όπως σκυλάκια , δεινοσαυράκια ή αλογάκια πριγκίπισσες αστεράκια κλπ, αλλά και πολλά άλλα σχέδια σε ποικίλα χρώματα που σίγουρα θα δώσουν ζωντάνια και προσωπικότητα στο χώρο σας.

Φωτισμός εφηβικού δωματίου

Electroexpert Καβάλα paidiko dwmatio grafeio 1

Εάν το παιδί σας βρίσκεται στην εφηβική ηλικία οπωσδήποτε οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του είναι διαφορετικά. Έτσι θα πρέπει να εναρμονίσετε την επιλογή και το είδος του φωτισμού στις ανάγκες της ηλικίας αυτής. Ανάλογα της προσωπικότητας και των ενδιαφερόντων του νεαρού εφήβου θα πρέπει να γίνει και η ανάλογη επιλογή του φωτιστικού που θα τοποθετηθεί στο δωμάτιό του.

Για τον φωτισμό του εφηβικού σας δωματίου σημαντικό είναι να δώσετε προσοχή στις δραστηριότητες με τις οποίες ενασχολούνται και να επιλέξετε φωτιστικά τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες τους. Εάν το παιδί σας διαβάζει, βλέπει τηλεόραση η ασχολείται με χόμπι στο δωμάτιό του θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις πηγές φωτισμού .Προσθέστε πολυεπίπεδο φωτισμό έτσι ώστε να είναι προσαρμόσιμος στις διαφορετικές ανάγκες και δραστηριότητές του παιδιού σας.

Μια καλή λύση είναι να επιλέξετε να κρεμάσετε φωτιστικά πάνω από τα κομοδίνα του παιδιού σας εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο ,Το γραφείο και άλλα σημεία όπου μελετάει το παιδί σας θα χρειαστούν φωτιστικά γραφείου ή δαπέδου για να βελτιώσουν την απόδοσή του και να ξεκουράσουν το βλέμμα του .Επιπλέον τα φωτιστικά δαπέδου θα δώσουν φωτεινότητα και θα ζεστάνουν τις γωνίες του δωματίου κάνοντας το εφηβικό δωμάτιο έναν χώρο στον οποίο το παιδί σας θα θέλει να περνάει χρόνο και να εξελίσσει τις ικανότητές του .Μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε το παιδί σας και να προσαρμόσετε τα φωτιστικά που θα επιλέξετε στο δικό τους γούστο που θα ταιριάζει με την προσωπικότητα του.

Μπάτης Κωνσταντίνος