Πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο

Μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρετε, ότι αφορά το σπίτι, είναι για το πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο. Ο σωστός φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας. Είναι το «εργαλείο» που πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή. Δεν χρησιμοποιείτε μόνο για να μπορείτε να δουλεύετε, να διαβάζετε ή να περνάτε ευχάριστες ώρες μέσα σε αυτόν, αλλά να σας βοηθήσει να τονίσετε την αισθητική του και να δημιουργήσετε μια άνετη ατμόσφαιρα

Τα φωτιστικά που θα αγοράσετε για να στολίσετε το κάθε δωμάτιο θα πρέπει να εξυπηρετούν κάθε ανάγκη του χώρου αλλά και να ταιριάζει απόλυτα. Αν λοιπόν δεν αισθάνεστε όπως θα έπρεπε στον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού μάλλον ευθύνεται για αυτό ο φωτισμός και πιο συγκεκριμένο το φωτιστικό που έχετε επιλέξει. Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο «Φωτισμός: Ο ρόλος του στην ψυχολογία και την διακόσμηση» παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία μας και στην διάθεση που θα μας δώσει.

Ο τρόπος που θα διαλέξετε για να φωτίσετε έναν χώρο ποικίλουν και το ένα εξαρτάται από το άλλο. Δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι διαλέγοντας το αγαπημένο σας φωτιστικό θα λύσετε και το πρόβλημα του φωτισμού στο χώρο. Χρήσιμες συμβουλές θα βρείτε και στο άρθρο μας «Φωτιστικά – Είδη φωτισμού για κάθε δωμάτιο». Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιες από τις συμβουλές μας για το πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο.

Πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο.

Perfect room for a schoolboy

Όσο και αν έχετε μελετήσει το θέμα Φωτισμός, σίγουρα κάποιες λεπτομέρειες θα σας ξεφεύγουν. Ανακαλύψτε την δύναμη του φωτισμού διαβάζοντας τα παρακάτω που θα σας βοηθήσουν κατά πολύ για το πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο.

Λειτουργικότητα του χώρου

Πρώτα από όλα θα πρέπει να καθορίσετε την λειτουργικότητα του χώρου. Σκεφτείτε ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα κάνετε μέσα σε αυτό. Είναι για έντονη εργασία ή για στιγμές χαλάρωσης; Για παράδειγμα στο γραφείο ή στην κουζίνα  χρειάζεστε περισσότερο φωτισμό σε σχέση με την κρεβατοκάμαρα που είναι ο χώρος χαλάρωσης.

Αισθητική του χώρου

Επιπλέον για το Πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο θα πρέπει να ξεκαθαρίστε το στυλ που θέλετε να δώσετε στο χώρο. Αν έχετε διαμορφώσει το δωμάτιο με κάποιο στυλ ή θέλετε να δώσετε κάποιο συγκεκριμένο στυλ, επιλέξτε ένα φωτιστικό που να του ταιριάζει. Για παράδειγμα εάν διαμορφώσαμε την τραπεζαρία μας σε μοντέρνα γραμμή, δεν μπορούμε να διαλέξουμε ένα κλασικό φωτιστικό. Θα χαλάσει όλη η αισθητική του χώρου. Φωτιστικό και διακόσμηση πάνε μαζί. Ένα εναρμοσμένο με τον χώρο φωτιστικό θα το αναδείξει και θα συμπληρώσει καλαίσθητα το στυλ του.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά φωτιστικά

Για να πετύχετε τον τέλειο φωτισμό ενός χώρου δεν επιτυγχάνεται με ένα μόνο φωτιστικό. Καλό θα είναι να τοποθετήσετε πολλά διαφορετικά είδη φωτιστικών που να ταιριάζουν βέβαια μεταξύ τους. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους φωτιστικών για να βρείτε αυτό που του δίνει τον χαρακτήρα που θέλετε.

Σε κάθε δωμάτιο θα πρέπει πάντα να υπάρχει ο κεντρικός φωτισμός, που θα αποτελείτε από ένα κρεμαστό φωτιστικό ή σποτ και να συνοδεύεται πάντα με βοηθητικά φωτιστικά όπως πορτατίφ, φωτιστικά δαπέδου, φωτιστικά τοίχου. Έτσι θα πετύχετέ να φωτίσετε το δωμάτιο για την κύρια χρήση του με το κύριο φωτιστικό και να δώσετε έμφαση τονίζοντας με τα βοηθητικά φωτιστικά γωνιές του και σημεία που θέλετε.

Παράδειγμα στο σαλόνι που είναι ένα μεγάλος χώρος, εκτός από το κύριο φωτιστικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα βοηθητικά φωτιστικά για να δώσετε έμφαση σε έναν πίνακα, σε ένα σύνθετο, ή ακόμα με έναν κρυφό φωτισμό να δώσετε βάθος πίσω από μια πολυθρόνα. Ακόμα και στον χώρο της κουζίνας δεν επαρκεί μόνο ο κύριος φωτισμός. Σίγουρα θα χρειαστείτε ένα φωτιστικό πάγκου για να βλέπετε καλύτερα.

Ο τύπος των λαμπτήρων

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω για το πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στο τύπο του λαμπτήρα που θα έχει το κάθε φωτιστικό. Στην αγορά θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία λαμπτήρων, οι οποίοι χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες

Λαμπτήρας πυρακτώσεως

λάμπα πυρακτώσεως

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι οι κλασικοί λαμπτήρες που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια. Μέσα τους βρίσκεται ένα μικρό κομμάτι μετάλλου, σε σπείρα, το οποίο όταν περνάει το ηλεκτρικό ρεύμα έχει την ιδιότητα να θερμαίνεται και να παράγει φως.

Λόγω της θερμότητας που εκπέμπουν οι λαμπτήρες αυτοί τους καθιστά μη ενεργειακούς.

Λαμπτήρας φθορίου

λάμπα φθορίου

Είναι ένας λαμπτήρας εκκένωσης αερίου ο οποίος χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την διέγερση ατμών υδραργύρου. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Οι λαμπτήρες αυτοί υπάρχουν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, με τα πιο κοινά αυτών του σωλήνα. Λόγω του ότι δεν παράγουν τόση θερμότητα όσο οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι λαμπτήρες φθορίου είναι ενεργειακά πολύ αποδοτικοί.

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με τους λαμπτήρες φθορίου είναι ότι ο υδράργυρος είναι ένα επικίνδυνο στοιχείο. Για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την τοποθέτησή τους καθώς επίσης και θα πρέπει να ανακυκλώνονται όταν χαλάσουν. Δεν πρέπει να πεταχτούν στα κοινά σκουπίδια.

CFL: Συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού

λάμπα CFL

Η λειτουργία τους είναι ακριβώς ίδια με τις παραπάνω λάμπες φθορίου, με την μόνη διαφορά στο σχήμα τους που είναι σπειροειδές. Κατασκευάστηκαν για να αντικαταστήσουν τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως. Βασικό που πλεονέκτημα είναι ότι καταναλώνουν έως και 70% λιγότερο ρεύμα. Μειονέκτημα ο υδράργυρος που χρησιμοποιεί και θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν τις λάμπες φθορίου.

Λάμπες LED

λάμπα LED

Είναι από τις τελευταίες τεχνολογίες λαμπτήρων που κυκλοφορούν. Έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, ενώ προσφέρουν έως και 95% εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι led λάμπες διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους, αφού διαρκούν έως και 3 φορές περισσότερο από κάθε άλλο λαμπτήρα, αλλά και την ανώτερη ποιότητα φωτός που εκπέμπουν. Βασικό του μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος αγοράς τους.

Λαμπτήρας Αλογόνου

λάμπα αλογόνου

Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και θεωρούνται σαν μια τεχνολογική εξέλιξη τους. Είναι πιο μικρές σε μέγεθος και συνήθως χρησιμοποιούνται σε σποτ, σε κρυφούς φωτισμούς και έχουν ειδική βάση υποδοχής. Παράγουν και αυτές μεγάλη θερμότητα που συνεπάγεται μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Ενεργειακά είναι λίγο καλύτερες από τις λάμπες πυρακτώσεως.  

Φωτεινότητα των λαμπτήρων

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να συνδυάσετε για το Πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο είναι το χαρακτηριστικό lumens. Είναι η μονάδα μέτρησης της δύναμης του φωτός που παράγεται από έναν λαμπτήρα. Οσο περισσότερο το φως παράγει ένας λαμπτήρας τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των Lumens. Ενδεικτικά για κάθε δωμάτιο του σπιτιού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα παρακάτω

  • Κουζίνα: 7,500 lumen
  • Υπνοδωμάτιο: 3000 lumen
  • Μπάνιο: 6000 lumen
  • Καθιστικό: 2000 lumen
  • Γραφείο: 4000 lumen

Βλέπουμε λοιπόν από τα παραπάνω ότι για να πετύχουμε τον κατάλληλο φωτισμό του κάθε δωματίου θα πρέπει να συνδυάσουμε δύο πράγματα. Πρώτον πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο και δεύτερον τον τύπο του λαμπτήρα που θα χρησιμοποιείσετε. Γιατί φωτιστικό χωρίς λαμπτήρα δεν γίνεται. Και βέβαια ένα τέλειο φωτιστικό με έναν λάθος τύπο λαμπτήρα το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι κακόγουστο.

Στην electroexpert.gr θα βρείτε κάθε είδος φωτιστικού σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και τύπων που σίγουρα κάποιο θα αναδείξει τον χώρο σας. Διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα από φωτιστικά οροφής, φωτιστικά δαπέδου, φωτιστικά τοίχου, led φωτιστικά, φωτιστικά γραφείου και οτιδήποτε έχει σχέση με τα φωτιστικά

Αν παρόλα αυτά συναντάτε δυσκολία και θέλετε κάποιες διευκρινήσεις για το πως να διαλέξετε το καλύτερο φωτιστικό για κάθε χώρο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2510 517 450 ή να μας στείλτε e-mail : Info@electroexpert.Gr

Για να μένετε πάντα ενημερωμένοι ακολουθήστε μας στο FACEBOOK.