ΕΠΙΔΑΠΕΔΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ, ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!!

Ο φωτισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης και ο ρόλος του είναι πολύ μεγάλος στη γενική αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας που πολύ συχνά επιδιώκουμε να μας δημιουργεί ο χώρος μας. Ο φωτισμός έχει διπλή λειτουργία: είναι απαραίτητος για την καθημερινότητα, αλλά είναι και ένα μέρος της διακόσμησης του χώρου μας όπως είπαμε. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να δώσουμε τον απαραίτητο φωτισμό σε κάθε χώρο, όπως τα κλασσικά φωτιστικά, οι πολυέλαιοι, τα σποτάκια, ο κρυφός φωτισμός με led, τα διάφορα λαμπατέρ, αλλά εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για τα φωτιστικά δαπέδου και τη δική τους συμβολή στη δημιουργία μιας ευχάριστης και cozy ατμόσφαιρας! Τα φωτιστικά δαπέδου προσφέρονται σε μια μεγάλη ποικιλία υλικών, μεγεθών και χρωμάτων και ταιριάζουν σε κάθε στιλ σπιτιού. Ανάλογα με το σημείο που θα επιλέξουμε να τα τοποθετήσουμε μπορούν να κάνουν το χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος ή να επιτύχουν οπτικά τρικ, όπως για παράδειγμα να προσδώσουν βάθος. Ακόμη, αποτελούν μια καλή λύση για επιπρόσθετο φωτισμό σε όποιο δωμάτιο ίσως τον χρειάζεται, ενώ δίνουν και τη δυνατότητα μετακίνησης από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Τα φωτιστικά δαπέδου αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους. Τα φωτιστικά δαπέδου είναι πρόσθετα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, στο σαλόνι, στο υπνοδωμάτιο, στο γραφείο και να αποτελέσουν ένα βασικό στοιχείο της διακόσμησης του χώρου. Ένα ιδιαίτερο φωτιστικό δαπέδου θα δώσει φινέτσα και καλαισθησία στο χώρο σας και θα αναδείξει τα έπιπλα και τα διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού σας. Κλασικά, μοντέρνα και vintage φωτιστικά δαπέδου θα δώσουν την δική τους μοναδική νότα στον φωτισμό του χώρου σας χαρίζοντας την αίσθηση ότι είναι πιο μεγάλος και πιο φιλόξενος. Τα φωτιστικά δαπέδου προσθέτουν στυλ, δίνουν φως, φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Τα επιδαπέδια φωτιστικά υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, υλικών και στυλ: από ξύλο, αλουμίνιο, τσιμέντο, μέταλλο κ.α. με vintage κλασσικό μοντέρνο, μίνιμαλ ή και βιομηχανικό σχεδιασμό ιδανικά να ταιριάξουν σε κάθε γωνία του χώρου σας.

Αν είστε λάτρης του διαβάσματος και σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια γωνιά ανάγνωσης, θα σας ταίριαζε περισσότερο ένα επιδαπέδιο φωτιστικό που θα παρέχει στοχευμένο φωτισμό, έτσι θα φτιάξετε μια όμορφη γωνιά δίπλα σε μία πολυθρόνα ή ένα ανάκλιντρο όπου θα μπορείτε να διαβάζετε το αγαπημένο σας βιβλίο. Αν έχετε πιο «καλλιτεχνική» διάθεση μπορείτε να δημιουργήσετε παιχνίδια με σκιές στοχεύοντας το φως σε φυτά εσωτερικού χώρου. Μια επιλογή που είναι πάντα στην μόδα είναι τα επιδαπέδια φωτιστικά με καμπύλες, καθώς δίνουν μια πιο σοφιστικέ αίσθηση στο χώρο και μπορούν να τοποθετηθούν είτε στο σαλόνι, είτε στην τραπεζαρία είτε στην κρεβατοκάμαρα. Μια όμορφη επιλογή για το υπνοδωμάτιο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ή δυο επιδαπέδια φωτιστικά, αντί για τα κλασικά πορτατίφ στα κομοδίνα. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα μεγάλο φωτιστικό δαπέδου ή δύο μικρότερα σε λογική σποτ. Επίσης, ταιριαστός χώρος για ένα φωτιστικό δαπέδου είναι και η είσοδος του σπιτιού σας, ο οποίος σε συνδυασμό με έναν ωραίο πίνακα μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ φιλόξενο και ζεστό καλωσόρισμα στους επισκέπτες σας. Κάποια φωτιστικά δαπέδου περιέχουν ενσωματωμένο led, ενώ κάποια άλλα δέχονται λαμπτήρες. Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση, η κατάλληλη λάμπα led, με τη σωστή ένταση και το επιθυμητό χρώμα φωτισμού, καθιστά ένα πορτατίφ ακόμη πιο αποτελεσματικό. Σας συνιστούμε την επιλογή φωτιστικών δαπέδου dimmable, τα οποία περιλαμβάνουν dimmer, ώστε να μπορείτε να ρυθμίζετε την ένταση του φωτισμού κατά περίπτωση.

Πως όμως θα διαλέξουμε το κατάλληλο φωτιστικό δαπέδου για το χώρο που επιθυμούμε να το τοποθετήσουμε; Για να βρούμε τη λύση σε αυτό το μικρό πρόβλημα, αρκεί να απαντήσουμε σε δυο μόλις ερωτήσεις!

Ερώτηση 1η: Τί είδους φωτισμό θέλουμε;

Τα φωτιστικά δαπέδου συνήθως μας παρέχουν δύο ειδών φωτισμούς: Είτε κάποιον απαλό, θερμό γενικό φωτισμό είτε στοχευμένο φωτισμό σε σημείο επιλογής μας, όπως σε έναν πίνακα ή δίπλα σε μια πολυθρόνα ή διακοσμητική λεπτομέρεια του σπιτιού μας. Διαλέγουμε επιδαπέδια φωτιστικά κυρίως για περιφερειακό ατμοσφαιρικό φωτισμό στο χώρο μας και ως μια επιπλέον πινελιά διακόσμησης, δεν αποτελούν λύση για κεντρικό φωτισμό χώρου.

Ερώτηση 2η: Που θα πρέπει να τοποθετηθεί το φωτιστικό δαπέδου ώστε να επιτύχουμε και αρμονικό αποτέλεσμα μέσα στο χώρο και σωστό φωτισμό παράλληλα;

Μια καλή επιλογή είναι να τοποθετήσουμε το επιδαπέδιο φωτιστικό μας σε κάποια γωνία ώστε να αντανακλάται το φως του στον τοίχο αλλά και στα γύρω αντικείμενα, όπως έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία. Ότι και αν διαλέξετε, μην ξεχνάτε τα φωτιστικά δαπέδου μας να ταιριάζουν σαν ύφος, χρώμα, υλικό με τα γενικότερα φωτιστικά του χώρου σας, χωρίς αυτό βέβαια να είναι αυστηρή δέσμευση!

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια, από τα πιο άπλα μέχρι τα πιο ιδιαίτερα.

Ας δούμε τώρα κάποιες ιδιαίτερες και μοναδικές ιδέες πάνω στα φωτιστικά δαπέδου που χαρίζουν μια διαφορετική αισθητική ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα.

Περίεργα ξύλινα φωτιστικά δαπέδου: Στα περισσότερα μοντέρνα σπίτια υπάρχει το στοιχείο του ξύλου και αν θέλετε να προσθέσετε μια ακόμα πινελιά, τότε ένα ξύλινο φωτιστικό δαπέδου είναι ότι πρέπει. Υπάρχουν απλά σχέδια, αλλά και άλλα περίτεχνα. Ένα φωτιστικό μπορεί να συνδυάζει και ένα τραπεζάκι ή να έχει το σχήμα ενός λαμπατέρ γραφείου ή ακόμα και να είναι ένα απλό κομμάτι ξύλου με φωτισμό.

Λευκά επιδαπέδια φωτιστικά: Το λευκό χρώμα σε συνδυασμό με τον φωτισμό ανοίγει τον χώρο, τον κάνει πιο μεγάλο και την ατμόσφαιρα πιο καθαρή. Ανάλογα με τον χώρο που έχετε, μπορείτε να διαλέξετε το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα, το οποίο ποικίλλει και μπορεί να είναι είτε ολοστρόγγυλο, είτε μια ορθογώνια στήλη είτε και τα δύο μαζί.

Επιδαπέδιο φωτιστικό τρομπέτα: Τα μουσικά όργανα για όσους αγαπούν τη μουσική, εκτός από χόμπυ ή επάγγελμα, μπορούν να γίνουν και ένα μοναδικό διακοσμητικό. Ειδικά το συγκεκριμένο σε σχήμα τρομπέτας είναι ξεχωριστό και οι πολλές εσοχές δίνουν τη δυνατότητα για πολλά σποτάκια.

Επιδαπέδιο φωτιστικό πολυέλαιος: Αν σας αρέσει το βικτοριανό στυλ και θέλετε κάθε γωνιά του σπιτιού σου να διακρίνεται από κομψότητα και λάμψη, να μια ιδανική επιλογή.

Επιδαπέδιο φωτιστικό σε σχήμα Μολύβι: Κάθε παιδί θα λάτρευε το συγκεκριμένο φωτιστικό. Ένα γιγαντιαίο μολύβι που στην κορυφή του αντί για γόμα έχει μια λάμπα. Αν και εσείς κρύβετε ακόμα παιδί μέσα σας, μπορείτε φυσικά να το βάλετε στο γραφείο σας.

Χρυσός-Μπρούντζος: Αν θέλετε να δημιουργήσετε κάτι μοναδικό, μπορείτε να τοποθετήσετε δύο φωτιστικά μαζί. Ένα μεγάλο στο δάπεδο και το αντίστοιχο μικρό του πάνω σε ένα τραπεζάκι ή ακόμα και πάνω σε βιβλία για να δώσετε μια πιο κομψή αίσθηση στον χώρο.

Επιδαπέδιο φωτιστικό από κλαδιά: Για ένα σπίτι στην εξοχή δεν υπάρχει τίποτα πιο ταιριαστό από ένα φωτιστικό με κλαδιά. Συνδυάζει το μοντέρνο και το vintage και είναι μια κατασκευή που μπορείς να κάνεις και μόνος σου.

Μίνιμαλ: Για τους λάτρεις της μίνιμαλ διακόσμησης, δύο απλοί σωλήνες με φωτισμό είναι αρκετές. Μπορούν να είναι σε διαφορετικά χρώματα για μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση.

Έργο τέχνης: Για όσους διατίθενται να σπαταλήσουν κάποια παραπάνω χρήματα, τότε θα βρουν πραγματικά έργα τέχνης, όπως ένα φωτιστικό δαπέδου που μοιάζει με αρχαίο άγαλμα.

Μαύρο ξύλο: Μπορείτε να δημιουργήσετε και μόνοι σας ένα έργο τέχνης από κορμό ξύλου, βάφοντάς το σε μαύρο χρώμα και προσθέτοντας ένα μαύρο καπέλο. Το άσπρο με το μαύρο είναι ένας διαχρονικό πάντρεμα χρωμάτων και σίγουρα καθόλου τυχαία.

Οπουδήποτε αποφασίσετε να τοποθετήσετε ένα φωτιστικό δαπέδου, είτε στο υπνοδωμάτιο, είτε στο σαλόνι είτε στο χολ, είτε στο γραφείο, αυτό θα αποτελέσει ένα πραγματικό στολίδι για το χώρο σας. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, Electroexpert, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από φωτιστικά δαπέδου από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες του χώρου σε πολλά διαφορετικά σχέδια, υλικά, χρώματα και τιμές!