Electroexpert Καβάλα fwtismos psichologia

Από τις πιο σημαντικές συνέπειες της ανάπτυξης του ηλεκτρισμού είναι ο τεχνικός φωτισμός. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, ο φωτισμός είναι ένας αναγκαίος και δεδομένος παράγοντας επιβίωσης για τον άνθρωπο, καθώς δεν αποτελεί μόνο μια κοινή ανακάλυψη για πιο εύκολη και άνετη ζωή, αλλά επηρεάζει άμεσα την συναισθηματική, ψυχολογική και σωματική μας κατάσταση.

Έρευνες για το φωτισμό

Από διάφορες έρευνες, παρατηρείται η σχέση του φωτισμού και της ψυχοσωματικής μας κατάστασης. Από όλες τις απόψεις του (είδη λαμπτήρων φωτισμού, θερμοκρασία χρώματος λαμπτήρα, είδη φωτισμού, άμεσος, έμμεσος, ομοιόμορφος, τοπικός, λαμπρότητα, θάμπωση, χρωματική απόδοση, στάθμες φωτισμού), η συσχέτιση του με την αποδοτικότητα, την κοινωνικότητα, την εργατικότητα, την συμπεριφορά και την φυσική κατάσταση του ανθρώπου είναι εμφανή!

Γενικά αποδεκτό είναι και το γεγονός πως τα χρώματα επηρεάζουν την διάθεση και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Διαχωρίζοντας σε θερμά χρώματα, τις αποχρώσεις του κόκκινου και σε ψυχρά χρώματα, τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, σχετίζουμε το φάσμα χρωμάτων σε δύο διαθέσεις. Τα ζεστά χρώματα χαρακτηρίζονται ως ενεργά και συναρπαστικά, ενώ τα ψυχρά ως παθητικά και ήρεμα. Έρευνα αποδεικνύει πως το κόκκινο χρώμα προκαλεί αύξηση της σωματικής έντασης και συναισθηματικής κατάστασης του ανθρώπου, ερεθίζει το νευρικό σύστημα, προκαλεί ενεργητικότητα μαζί με επιθετική συμπεριφορά μερικές φορές και αυξάνει την επικοινωνία με το περιβάλλον. Αντιθέτως, τα ψυχρά χρώματα είναι καταπραϋντικά, προκαλούν εκτόνωση της έντασης, ηρεμία και εσωστρεφή συμπεριφορά. Επιπλέον, μελέτες πάνω στην υπεριώδη ακτινοβολία έδειξε πως βοηθά στην καλύτερη όραση, καλύτερη σωματική κατάσταση και γρηγορότερες επιδράσεις στο φως και στον ήχο.

Παράλληλα, έχει αποδειχτεί ότι η αποδοτικότητα του ανθρώπου σχετίζεται με την λαμπρότητα του φωτισμού. Η λάθος φωτεινότητα μπορεί, λόγω θάμπωσης, να επιφέρει ανία, εκνευρισμό πονοκέφαλο, κόπωση ή δυσφορία. Όταν ο φωτισμός σε έναν χώρο είναι τοπικός, οι άνθρωποι τείνουν να κάθονται πιο κοντά και να είναι πιο επικοινωνιακοί, ενώ όταν είναι γενικός ,τότε γίνονται πιο απόμακροι και εσωστρεφείς. Επίσης, η χαμηλή φωτεινότητα κάνει το περιβάλλον πιο χαλαρό και οικείο και τον τόνο ομιλίας πιο ήρεμο. Η προτίμηση για τοπικό και έμμεσο φωτισμό είναι δικαιολογημένη καθώς αποφεύγεται η κόπωση των ματιών, η θάμπωση και οι πονοκέφαλοι και υπάρχει προδιάθεση για ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, καθώς ένα δωμάτιο με τέτοιο φωτισμό θεωρείται πιο ευχάριστο, φιλικό και ξεκούραστο. Επιπλέον, το πόσο μεγάλο φαίνεται ένα δωμάτιο εξαρτάται από τον ομοιόμορφο και ημιόμορφο φωτισμό. Με τον ομοιόμορφο φωτισμό, το δωμάτιο φαίνεται μεγαλύτερο γιατί ο φωτισμός είναι ίδιος σε όλες τις πλευρές του δωματίου και δεν δημιουργούνται σκιές.

Συνεπώς, για τον φωτισμό οποιουδήποτε χώρου πρέπει να πραγματοποιείται μια σωστή και επιστημονική μελέτη, καθώς ο σωστός φωτισμός είναι άκρως σημαντικός για τη σωστή και ομαλή ψυχοσωματική λειτουργία του ανθρώπου. Έτσι, αδιαμφισβήτητα το φως στο σπίτι μας αλλά και στο χώρο εργασίας μας πάντα αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο λειτουργικότητας και διακόσμησης. Ο φωτισμός έχει μεγάλη επίδραση στην εσωτερική διακόσμηση, κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικές ανάγκες και ο σωστός φωτισμός μπορεί να αλλάξει εντελώς την αντίληψη ενός εσωτερικού χώρου.

Οι επιλογές στα φωτιστικά είναι δεκάδες και οι πολλές επιλογές μας μπερδεύουν ως καταναλωτές. Υπάρχουν φωτιστικά κρεμαστά, πολύφωτα, μονόφωτα, οροφής, τοίχου, δαπέδου, επιτραπέζια, spot, εξωτερικού χώρου, επαγγελματικός φωτισμός, κατασκευές σε διάφορα στυλ (μοντέρνα, μίνιμαλ, vintage, boho, industrial και τα αγαπημένα μας κλασσικά) κτλ. Δεν είναι ανάγκη να περιοριστούμε, για παράδειγμα, στον συμβατικό φωτισμό οροφής. Μια εντελώς νέα αίσθηση στον χώρο μπορούν να δώσουν τα επιτραπέζια και τα επιδαπέδια φωτιστικά κάνοντας τον χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος και ανοιχτός, συμβάλλοντας σημαντικά στον ολοκληρωμένο φωτισμό.

Ας δούμε μαζί κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το σωστό φωτισμό του σπιτιού μας:

I-ANTITESI-S4-ambient

Γενικά οι χώροι ψυχαγωγίας που χρησιμοποιούμε αρκετές ώρες της ημέρας, όπως το σαλόνι, το καθιστικό, το playroom απαιτούν κεντρικό φωτισμό, ενώ εκεί που δεν αρκεί αυτός, μπορούν να προστεθούν απλικές ή μικρότερα σώματα.

 • Χωρίς αμφιβολία, οι ροοστάτες είναι ένα σημαντικό στοιχείο καθώς μας δίνουν την δυνατότητα αυξομείωσης του φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες και την διάθεση μας.
 • Καθορίζουμε σωστά τις ζώνες φωτισμού. Στους χώρους ψυχαγωγίας θέλουμε περισσότερο φωτισμό από ότι στα δωμάτια που χαλαρώνουμε. Στο χώρο εργασίας, θέλουμε έντονο φως στο σημείο εργασίας.
 • Όλα τα φωτιστικά δεν είναι για όλους τους χώρους. Προσέχουμε το μέγεθος. Παράδειγμα, ενα φωτιστικό μενταγιόν είναι ιδανικό για ένα δωμάτιο με ψηλό ταβάνι.
 • Προσέχουμε τον σωστό συνδυασμό των φωτιστικών μεταξύ τους. Τα υλικά και τα εξαρτήματα τους πρέπει να έχουν μια συνοχή. Εξασφαλίζουμε τη σωστή ροή στο σύστημα φωτισμού.
 • Ευρέως πλέον χρησιμοποιούνται οι ράγες φωτισμού στα μικρά δωμάτια. Τα τελευταία χρόνια ο τύπος αυτός έχει τελειοποιηθεί, με πολλά μικρά και όμορφα φώτα να ενσωματώνονται καλύτερα με τις ράγες. Αν επιλέξετε και τους τοίχους σας σε ανοιχτά χρώματα, θα δώσετε μια αίσθηση ότι το δωμάτιο επεκτείνεται.
 • Ένας δημοφιλής, απλός και πολύ οικονομικός τρόπος να διακοσμήσετε μικρά δωμάτια είναι να κρεμάσετε καθρέπτες σε λευκούς τοίχους. Συνδυάστε τους με φωτιστικά οροφής αλλά και φώτα που στοχεύουν στους λευκούς σας τοίχους, ώστε να τους αναδείξουν. Οι γυαλιστερές επιφάνειες, τα γυάλινα διακοσμητικά και οι καθρέπτες αντανακλούν το φως με αποτέλεσμα ο χώρος να μοιάζει μεγαλύτερος.
 • Για να μεγαλώσετε οπτικά το μέγεθος ενός χώρου, οδηγήστε το φως προς πολλές κατευθύνσεις. Μια άκρως δημοφιλής λύση είναι τα χωνευτά φώτα, μιας και αυτά έχουν και το προνόμιο ότι δεν εισβάλλουν στο χώρο. Χρησιμοποιήστε χωνευτά φώτα οροφής συνδυαστικά με μοντέρνα φώτα τοίχου και επιδαπέδια φώτα, πάντα χωνευτά.
 • Άλλος ένας τρόπος για να μεγαλώσετε το χώρο είναι να οδηγήσετε το φως στο ταβάνι με τη χρήση ραγών φωτισμού συνδυαστικά με φώτα στο πάτωμα και στο τοίχο. Το δυνατό και λευκό φως στο ταβάνι κάνει τον χώρο να φαίνεται πιο μεγάλος.
 • Προσαρμόζοντας σωστά τη γωνία, τα μοντέρνα φώτα μπορούν να οδηγήσουν μια δέσμη φωτός σε έναν διάδρομο ή χολ, κάνοντας τους πιο φιλικούς και ελκυστικούς.

Iδέες φωτισμού για το σαλόνι

Κάθε σαλόνι ή ένας μεγάλος χώρος χρειάζεται 3 είδη φωτισμού:

 1. Φωτισμός εργασίας, ο οποίος επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο
 2. Φωτισμός περιβάλλοντος, ο οποίος είναι διάχυτος σε όλο το χώρο
 3. Φωτισμός τονισμού, ο οποίος στοχεύει συγκεκριμένα αντικείμενα

Για μια πλήρη κάλυψη των αναγκών σε φωτισμό, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε έναν δυνατό φωτισμό περιβάλλοντος και επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά και ιδανικά έναν ρυθμιζόμενο dimmable φωτισμό οροφής. Αυτό που επιθυμούμε είναι ένας στιβαρός διάχυτος φωτισμός χωρίς σκιάσεις. Ταυτόχρονα, τα σποτάκια πέφτουν πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα όπως πίνακες, χαρίζοντας το επιθυμητό φωτισμό τονισμού ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις βιτρίνες και στα χτιστά ράφια. Διαφορετικά, τη θέση τους θα μπορούσε να έχει ένα επιδαπέδιο τοξωτό φωτιστικό με στοχευμένο φωτισμό. Μια νότα υψηλού σχεδιασμού είναι μια απλίκα με φωτιστικά. Οι κρεμαστοί πολυέλαιοι, ως φωτισμός οροφής, μπορούν να χαρίσουν στυλ και να τονίσουν ομοιόμορφα τα χαρακτηριστικά του σαλονιού. Επίσης μια πλήρη συμμετρία επιτραπέζιων και επιτοίχιων φωτιστικών ή δυο επιτραπέζια και ένα κρεμαστό εκλεκτικό πολύφωτο μπορούν να αποδώσουν μια όψη πολυτέλειας. 

Ακόμη, μια έξυπνη λύση είναι ένας LED φωτισμός οροφής σου προσφέρει διάχυτο φωτισμό με μικρή κατανάλωση και την επιλογή dimmer έντασης και τηλεχειρισμού. Φυσικά, μια πολύ σημαντική απόφαση είναι το είδος φωτισμού που θα επιλέξουμε. Θέλουμε να είναι ψυχρό ή θερμό; 

Εδώ η καλύτερη επιλογή είναι αυτή με φωτισμό που ρυθμίζεται με dimmer, ώστε να έχουμε τον επιθυμητό φωτισμό σε κάθε μας ανάγκη. Ένας θερμός φωτισμός μπορεί να μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερα φώτα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να αλλοιώνει την επιθυμητή όψη του σαλονιού το βράδυ και η επιλογή ενός πιο λευκού φωτισμού να είναι ιδανικότερη.

Iδέες φωτισμού για την τραπεζαρία

Για τις περισσότερες τραπεζαρίες δεν υπάρχουν πολλές σωστές επιλογές, αλλά μετρημένες 1-2 με την επίδραση που πρέπει να έχουν στο χώρο. Αν έχεις, για παράδειγμα, μια επιβλητική σε μέγεθος τραπεζαρία θέλεις ένα αντιστοιχο φωτιστικό όπως ένα εξάφωτο φωτιστικό με το αντίστοιχο επαρκές πλάτος ώστε να φωτίζει σωστά την τραπεζαρία. Επίσης το φωτιστικό πρέπει να συνάδει με την χρωματική παλέτα, την υφή και το στυλ που επιθυμείς να χει ο χώρος της τραπεζαρίας σου. Η επιλογή του φωτιστικού της τραπεζαρίας είναι μια σημαντική επιλογή καθώς μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει όλη την διακόσμηση του χώρου.

Τα τετράγωνα και ορθογώνια σχήματα χαρίζουν ποικιλία, γ αυτό θα μπορούσαν να είναι μια υπέροχη επιλογή φωτιστικού σε μια ορθογώνια τραπεζαρία. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στρόγγυλα φωτιστικά, τέτοια σε αριθμό ώστε να καλύπτουν το μέγεθος του τραπεζιού.

Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε ένα κρεμαστό φωτιστικό σε επικλινές ταβάνι, καλό θα ήταν να επιλέξουμε με ευέλικτο σύνδεσμο (κορδόνι, σκοινί, αλυσίδες κ.α). Αν έχεις δυο δίχρωμα φωτιστικά που δίνουν μία πολυτελή νότα, τότε λίγο πιο μακριά θέλεις κάτι καλαίσθητο άλλα διακριτικό. Αν πάλι έχεις δημιουργήσει μια μικρή γωνίτσα φαγητού με περιορισμένο χώρο, χρειάζεσαι κάτι λεπτό και όχι ογκώδες.

Σε έναν γενικά μοντέρνο χώρο, το ζητούμενο είναι η ζεστασιά. Αυτό στον φωτισμό επιτυγχάνεται μέσα από την επιλογή του χρώματος, του σχήματος και του υλικού του φωτιστικού που θα χρησιμοποιηθεί. Είναι κανόνας πως τα γυαλιστερά, τα κρυστάλλινα και τα μεταλλικά φωτιστικά προσδίδουν πολυτέλεια, ενώ το σχοινί, το ξύλο, η γιούτα και η λυγαριά ένα πιο ζεστό ύφος.

Τα φωτιστικά τύπου spot και καμπάνα ρίχνουν έντονο και στοχευμένο φως, τα φωτιστικά με καπέλο ή τα φαναράκια χαρίζουν πιο διακριτικό φωτισμό. Τα φωτιστικά τύπου μπωλ και τα πολύγωνα ταιριάζουν περισσότερο στις ροτόντες, ενώ ένας εκλεκτικός boho πολυέλαιος ταιριάζει απόλυτα σε μια τραπεζαρία με έντονο boho-chic στυλ.

Επίσης ένας διάφανος πολυέλαιος μέσα σε μια ογκώδη τραπεζαρία με έντονη την ποσότητα ανοιχτόχρωμου ξύλου θα ταίριαζε απολυτά, προσδίδοντας πολυτέλεια και όλο τον επαρκή φωτισμό.

Πολλοί και διάφοροι τύποι φωτιστικών, πολλοί και διάφοροι τύποι διακόσμησης!

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε παρέχοντας αρκετά χρήσιμες συμβουλές και λύνοντας τις περισσότερες απορίες σας!

Εξοπλιστείτε με γνώσεις και φαντασία και Καλή Διακόσμηση!