ΛΑΜΠΕΣ LED: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ένας λαμπτήρας LED είναι μία συσκευή ημιαγωγών διόδων, η οποία μετατραπεί άμεσα και σχεδόν πλήρως, μία μικρή παρεχόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, σε ορατή φωτεινή ενέργεια “φως”. Το φως LED, πρώτοεφευρέθηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του 1920 από τον Oleg Vladimirovich Losev. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι κατανόησαν τη δομή μίας λάμπας που εκπέμπει φως led, πριν από 50 χρόνια. Το 1960 παράγεται η πρώτη εμπορική εφαρμογή δίοδος με τα βασικά υλικά ημιαγωγού, που μπορούν να παράγουν φως LED. Μετά το 2000 τα χρώματα LED βελτιώνονται αισθητά, πρώτα το κόκκινο και το πορτοκαλί και τελευταίο το πράσινο χρώμα. Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες σε όλο τον κόσμο μελετάνε εντατικά την τεχνολογία LED σε έναν άγριο ανταγωνισμό. Οι λαμπτήρες LED αποτελούν πλέον την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όταν αναφερόμαστε στον τομέα του φωτισμού.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED που τους τοποθετούν στην πρώτη θέση με τεράστια διαφορά αφήνοντας πολύ πίσω τους τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και φθορισμού;

 1. Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν 90% λιγότερο ρεύμα συγκριτικά με τις κοινές λάμπες.

Εκπέμπουν φως συγκεκριμένου χρώματος χωρίς να χρησιμοποιούν φίλτρα όπως κάνουν οι παραδοσιακοί μέθοδοι φωτισμού, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη αποδοτικότητα και χαμηλότερο κόστος.

 • Παράδειγμα: Αν στο καθιστικό σας έχετε 12 λαμπτήρες πυρακτώσεως των 50watt, η κατανάλωση θα είναι: 12 * 50 = 600W. Αντίθετα, με 12 λαμπτήρες LED των 5W, η κατανάλωση πέφτει αμέσως στα 60W!
 • Παράδειγμα: Τέσσερις προβολείς των 250watt αναμμένοι 12 ώρες κάθε μέρα όλο το χρόνο σας κοστίζει 550 Ευρώ. Αντίστοιχα, οι LED θα σας κοστίσουν μόλις 65 Ευρώ! Και τρεις τόνοι διοξείδιο του άνθρακα λιγότεροι στην ατμόσφαιρα

Αν, στην Ελλάδα, αλλάζαμε το φωτισμό όλων των δρόμων με λαμπτήρες LED, θα εξοικονομούσαμε περίπου 4500 Mton λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η απόσβεση αυτής της δαπάνης θα γινόταν μέσα σε ενάμιση χρόνο και θα ήταν αντίστοιχης σημασίας με μια δεντροφύτευση 80 εκατομμυρίων δενδρυλλίων!

 1. Οι νέας τεχνολογίας λάμπες LED είναι εντελώς φιλικές με το περιβάλλον και καθόλου τοξικές.
  Οι λαμπτήρες φθορισμού/ πυρακτώσεως περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο, αντίθετα οι λάμπες LED δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα και γ αυτό δεν είναι επικίνδυνες.

  Προσοχή: Αν σπάσει λάμπα φθορισμού, με προσοχή μαζέψτε τα σπασμένα κομμάτια σε μια σακούλα και αερίστε καλά το δωμάτιο. Ο υγρός υδράργυρος, ικανός να προκαλέσει δηλητηρίαση, εξατμίζεται εύκολα στον αέρα και διαχωρίζεται σε σφαιρίδια που κυλούν σε κάποια απόσταση.

  Επίσης, οι λαμπτήρες LED είναι 100% ανακυκλώσιμες, καθώς τα υλικά κατασκευής τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον και συμβάλλουμε με την επιλογή των λαμπτήρων LED στην ανακύκλωση.
 1. Οι λάμπες LED, εν αντιθέσει με τις λάμπες φθορισμού/πυρακτώσεως, δεν θερμαίνονται και δεν εκπέμπουν θερμότητα.
  Στις λάμπες πυρακτώσεως, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρησιμοποιείται, μετατρέπεται σε θερμότητα, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος μετατρέπεται σε φως. Αντίθετα, οι λαμπτήρες LED έχουν πολύ μικρή απώλεια σε θερμότητα, εκμεταλλευόμενοι στο απόλυτο το ηλεκτρικό ρεύμα για την παραγωγή φωτός.
  Έτσι με την χρήση λαμπτήρων LED, αποφεύγουμε ζημίες και φθορές σε ευαίσθητα και ευπαθή αντικείμενα και συσκευές όπως προϊόντων τεχνολογίας, αλλοιώσεις τροφίμων/ φαρμάκων/ καλλυντικών ακόμα και τον κίνδυνο δημιουργίας εστίας φωτιάς!
  Ακόμη, εξοικονομούμε χρήματα από τη χρήση του κλιματιστικού μας, καθώς δεν επιβαρύνεται από την αύξηση θερμοκρασίας του χώρου λόγω του φωτισμού με τη χρήση λαμπτήρων LED.
 1. Οι λαμπτήρες LED έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.
  Επιλέγοντας λαμπτήρες LED, εξοικονομούμε χρήμα και χρόνο, καθώς δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να βρούμε, να αγοράσουμε και να τοποθετήσουμε τους νέους λαμπτήρες.

Επίσης, μια τοποθέτηση νέων λαμπτήρων θα μπορούσε να απαιτεί την ενοικίαση μηχανημάτων, όπως γερανού, που θα αποτελούσε ένα επιπλέον έξοδο. Συγκριτικά, γλυτώνουμε έως και 3 φορές το κόστος αντικατάστασης και τοποθέτησης νέων λαμπτήρων φωτισμού.

ΛαμπτήρεςΏρες Ζωής
Λαμπτήρες πυρακτώσεως 1.000 – 2.000
Λαμπτήρες φθορισμού10.000 – 15.000
Λαμπτήρες LED35.000 – 50.000
 1. Οι λαμπτήρες LED έχουν σταθερή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και καλύτερη απόδοση.
  Οι λαμπτήρες LED χάνουν μόλις το 1% με 3% της απόδοσης τους, όσες φορές και αν τους ανοιγοκλείσουμε, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες οικονομίας που όσο περνάει ο καιρός χάνουν την μέγιστη σε Lumen απόδοση τους. Επίσης οι λαμπτήρες LED παράγουν περισσότερο φως ανά watt σε σύγκριση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.

 2. Οι λαμπτήρες LED δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι επιβλαβής.


 3. Οι λαμπτήρες LED έχουν γρήγορο χρόνο απόκρισης, ανάβουν ακαριαία και με το μέγιστη ισχύ φωτεινότητας τους.
  Μέσα σε μικροδευτερόλεπτα  οι λαμπτήρες LED έχουν το μέγιστο φωτισμό της δυνατότητας τους, ενώ μια λάμπα εξοικονόμησης θα χρειαζόταν 1-2 λεπτά. Για αυτόν τον λόγο, οι λαμπτήρες LED είναι η καλύτερη λύση για χώρους όπου χρησιμοποιούμε τον φωτισμό τους συχνά, όπως είναι το μπάνιο, ένας εξωτερικός χώρος όπου το φως ανάβει με αισθητήρα κίνησης, σε συσκευές επικοινωνίας, σε κάποιο δωμάτιο ή νυχτερινό κατάστημα όπου το φως αναβοσβήνει με το ρυθμό της μουσικής ή την αυξομείωση του ήχου.

 4. Οι λαμπτήρες LED ντριμάρονται με ροοστάτη, έτσι μπορούμε με ένα τηλεχειριστήριο ή ακόμα και με το κινητό μας τηλέφωνο να ρυθμίσουμε την ένταση της φωτεινότητας που επιθυμούμε στο χώρο.


 5. Οι λαμπτήρες LED είναι πολύ μικροί σε μέγεθος  (< 2mm) κάνοντας δυνατή την χρήση τους σε πίνακες αποτύπωσης.


 6. Οι λαμπτήρες LED είναι ανθεκτικοί σε κραδασμούς και αντιεκρηκτικοί.
  Σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού και πυρακτώσεως, επειδή είναι στέρεας κατάστασης είναι πολύ δύσκολο να προκληθούν ζημίες από κραδασμούς. Επίσης, οι λαμπτήρες LED είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να εγγυώνται αντιπυρική ασφάλεια, καθώς δεν μεταδίδεται η φλόγα σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

 7. Οι λαμπτήρες LED παράγουν κατευθυνόμενο φως.
  Ιδανική λύση σε χώρους όπου θέλουμε να τονίσουμε κάποια σημεία και να τα αναδείξουμε.
  Αντίθετα, ένας λαμπτήρας φθορισμού ή πυρακτώσεως για την ίδια χρήση θα απαιτούσε έναν εξωτερικό ανακλαστήρα.

  Τα πλεονεκτήματα της χρήσης λαμπτήρων LED πολλά, όμως έχουν και κάποια μειονεκτήματα όπως θα δούμε παρακάτω:

 1. Το κόστος αγοράς LED.
  Στην προκειμένη περίπτωση, όταν λέμε κόστος εννοούμε το κόστος ανά μονάδα μέτρησης της φωτεινότητας. Έτσι, για την ίδια φωτεινότητα, πληρώνουμε περισσότερο σε μια λάμπα LED από ότι σε μια λάμπα φθορισμού, πυρακτώσεως και αλογόνου. Όμως αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από την χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν.

 2. Ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες.
  Τα LED αποτελούνται από πολύ μικρά λαμπάκια και ένα κύκλωμα που τα επιτρέπει να λειτουργούν όπως πρέπει. Σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών, τα LED  μπορούν να υπερθερμανθούν και να υποστούν ζημία με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί όλο το σύστημα, χρίζοντας αντικατάσταση.
  Παράμετρος πού σημαντική ας σκεφτούμε πως υπάρχουν εφαρμογές όπως ιατρικές, στρατιωτικές και αυτοκινητιστικές, οι οποίες απαιτούν λειτουργικότητα και ανθεκτικότητα.

 3. Ευαισθησία στην τάση.
  Αν για οποιοδήποτε λόγο εφαρμοστεί μεγαλύτερη τάση από την προτεινόμενη, τότε τα LED καταστρέφονται. Για αυτό το λόγο, πολλές φορές, χρησιμοποιούμε σειρές αντιστάσεων ή πηγές ελέγχου του ρεύματος.

 4. Ποιότητα φωτός.
  Τα περισσότερα LED εξαιτίας του ψυχρού λευκού χρώματος, έχουν φάσμα που διαφέρει αισθητά από αυτό του ήλιου ή ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως. Ως επακόλουθο αυτού, το χρώμα κάποιων αντικειμένων θα είναι διαφορετικά αντιληπτό στο μάτι σε κάθε περίπτωση.

 5. Μόλυνση από το μπλε.
  Τα μπλε LED και αυτά του ψυχρού λευκού εκπέμπουν πλέον περισσότερο μπλε φως από ότι οι κοινές πηγές φωτός. Έτσι, τα LED μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη φωτορύπανση εξαιτίας της ισχυρής εξάρτησης τους από το μήκος κύματος της σκέδασης Rayleigh.

 6. Κατευθυνόμενο φως.
  Πιο πάνω έχει αναφερθεί ως πλεονέκτημα, όμως μερικές φορές μπορεί να αποτελεί και μειονέκτημα. Τα LED κατευθύνουν το φως προς μια κατεύθυνση και η διάχυση του φωτός είναι πολύ δύσκολη. Αν, για παράδειγμα, ένα σύνολο από LED δεν έχει τοποθετηθεί σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι μια ανομοιόμορφη διαχυτικότητα φωτός στο χώρο, όχι ευχάριστη και επιθυμητή. Αντίστοιχα, σε κρυφό φωτισμό, αν αποτύχει η σωστή τοποθέτηση τους, θα έχουμε μικρές έντονες λάμψεις πάνω στον τοίχο αντί για ένα απαλό και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

  Υπάρχουν μειονεκτήματα στην χρήση λαμπτήρων LED, όμως τα πλεονεκτήματα τους υπερτερούν. Όταν έρθει η ώρα της επιλογής λαμπτήρα, αν εξαιρέσουμε το κόστος αγοράς, η νίκη με διαφορά ανήκει στους λαμπτήρες LED.


Ας δούμε λιγάκι τώρα τις εφαρμογές των LED, οι οποίες μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

 1. Ορατή απεικόνιση (το φως κατευθύνεται λιγότερο ή περισσότερο στο ανθρώπινο μάτι ώστε να μεταφέρει ένα μήνυμα ή μια έννοια) -> Πίνακες αποτύπωσης και σηματοδότες.
  Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, το χαμηλό κόστος συντήρησης και το μικρό τους μέγεθος, κάνουν την επιλογή των λαμπτήρων LED μονόδρομο για εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς ορατής απεικόνισης. Τα LED τοποθετούνται σε μεγάλες επιφάνειες ως πινακίδες ή σηματοδότες σε στάδια, λιμάνια, αεροπλάνα, σταθμούς τρένων και λεωφορείων, σε δρόμους, σε καταστήματα και συναυλίες. Επίσης, επειδή έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και γρήγορη απόκριση, τα LED χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία ως σηματοδότες φρένων και φλας καθώς παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερο χρόνο αντίδρασης για τον οδηγό.

 2.  Φωταγώγηση (το φως από τα LED ανακλάται από αντικείμενα ώστε να είναι αυτά ορατά) -> Φωτισμός.
  Καθώς πλέον υπάρχουν τα LED υψηλής απόδοσης και ισχύος, είναι εφικτή η χρήση τους για φωταγώγηση και φωτισμό. Γίνεται χρήση των LED για τον φωτισμό των δρόμων ή για τον φωτισμό αρχιτεκτονικών κατασκευών με εναλλαγή χρωμάτων. Επίσης, όπως προαναφέραμε, χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, στις μηχανές και στα ποδήλατα αλλά και ως κύρια φώτα. Ακόμη, εξαιρετική λύση αποτελούν και για τον φωτισμό ενυδρείων, καθώς δεν εκπέμπουν θερμότητα δίνοντας το απαραίτητο φως και διατηρώντας τη σωστή θερμοκρασία του νερού. Επιπλέον, επειδή παρέχουν συγκεκριμένο χρώμα – φάσμα, είναι ιδανικά για το χρωματισμό κοραλλιών, ψαριών, ανεμώνων κ.α. Επιπρόσθετα αποτελούν και ιδανική λύση για χρήση σε προϊόντα τεχνολογίας όπως τηλεόραση, υπολογιστής, προβολείς DLP κ.α.

 3. Παραγωγή φωτός για μέτρηση και αλληλεπίδραση με διαδικασίες, όπου το ανθρώπινο μάτι δεν αντιλαμβάνεται -> Μη ορατές εφαρμογές.
  Εδώ έχουμε τρεις κατηγορίες: 1) επικοινωνία, 2) αισθητήρες, 3) αλληλεπίδραση φωτός με την ύλη.
  Το φως των λαμπτήρων LED είναι εύκολα τροποποιήσιμο και για αυτό χρησιμοποιείται στις οπτικές ίνες και στις οπτικές επικοινωνίες ελευθέρου χώρου γενικότερα. Τα LED υπερύθρου χρησιμοποιούνται στα τηλεχειριστήρια τηλεοράσεων και βίντεο. Ένα LED και μια φωτοδίοδος ή ένα φωτοτρανζιστορ χρησιμοποιούνται από οπτομονωτές, ιδανική επιλογή στον ιατρικό τομέα, όπου τα σήματα από τον αισθητήρα χαμηλής τάσης που είναι συνδεδεμένος με τον ανθρώπινο οργανισμό πρέπει να είναι ηλεκτρικά μονωμένα. Πολλά συστήματα αισθητήρων χρησιμοποιούν το φως ως πηγή σήματος. Και εδώ τα LED πρωταγωνιστούν καθώς χρησιμοποιούνται σε αισθητήρες κίνησης ή στις οθόνες αφής. Κλείνοντας, μια ακόμη χρήση των λαμπτήρων LED είναι στις καλλιέργειες φυτών επειδή είναι ενεργειακά πιο αποδοτικοί, παράγουν μικρή θερμότητα και αποφεύγεται η οποιαδήποτε καταστροφή εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης και παρέχουν την βέλτιστη οπτική συχνότητα για την ανάπτυξη των φυτών.

  Στην Elecroexpert θα βρείτε γραμμικά LED φωτιστικά  σε διάφορα σχήματα, χρώματα, σχέδια, μεταλλικά ή γυάλινα ακόμα και με αισθητήρα ημέρας-νύκτας. Φωτιστικά LED χαρακτηρίζονται όλα τα φωτιστικά που δέχονται λάμπες LED. Αυτά μπορεί να είναι από απλά ντουί μέχρι και πολυέλαιοι.

  Ανακαλύψτε νέας τεχνολογίας μοναδικά σχέδια από φωτιστικά LED σε ανεπανάληπτες τιμές. Διαλέξτε ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα φωτιστικών LED και αποφασίστε με βάση το προσωπικό σας γούστο. Διαθέσιμα σε παραλληλόγραμμα, κυλινδρικά, τετράγωνα, εξάγωνα ή και τρίγωνα! Κατασκευασμένα σύμφωνα με τις νεότερες τεχνολογίες και σχεδιασμένα με τις τελευταίες τάσεις, είναι τα ιδανικά για να διαμορφώσετε το σπίτι, το γραφείο, το παιδικό δωμάτιο, τον κήπο και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις για ένα τέλειο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

  Δώστε μια ιδιαίτερη νότα στον χώρο σας με τη βοήθεια ενός LED φωτιστικού. Επιλέξτε το LED φωτιστικό που θα στολίσει το χώρο σας, όλα διαθέσιμα στο e-shop μας. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε ανθεκτικά, εντυπωσιακά και πρωτότυπα φωτιστικά LED κρεμαστά, επιδαπέδια, οροφής και σποτ στην καλύτερη αναλογία ποιότητας τιμής! Φωτιστικά LED για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που θα σας κλέψουν το μυαλό και την καρδία θα τα βρείτε αποκλειστικά εδώ σε ποικιλία σχεδίων και υλικών που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα και θα σας ενθουσιάσουν!

  Βρείτε εύκολα και γρήγορα αυτό που αναζητάτε στις καλύτερες τιμές της αγοράς!