Φωτιστικά
Το φως στην ζωή μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Επηρεάζει τον τρόπο της ζωής μας καθώς και την διάθεσή μας. Και αυτό γιατί όλα τα χρώματα που μας περιβάλουν εξαρτώνται από το είδος και της ένταση του φωτός που πέφτει επάνω τους. Ο φωτισμός μέσα σε έναν χώρο έχει την δύναμη να τον μεταμορφώσει θετικά ή και να τον καταστρέφει αισθητικά.
Όταν λοιπόν αποφασίζουμε να φτιάξουμε ή και να ανακαινίσουμε έναν χώρο, κάνουμε μια μεγάλη έρευνα αγοράς για να διαλέξουμε τα κατάλληλα υλικά, τα διακοσμητικά στοιχεία που θα τον στολίζουν και προσπαθούμε πάντοτε να πετύχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα σύμφωνα με το γούστο μας. Πάντοτε όμως ξεχνάμε, ή δεν δίνουμε και πολύ σημασία στο θέμα που αφορά τον φωτισμό του χώρου.
Όσο και να ταιριάζουν τα χρώματα και τα αντικείμενα μέσα στον χώρο, όσο πιο μοντέρνα ή ρετρό και αν είναι, ανάλογα με το γούστο μας, όταν στον χώρο επικρατεί ένας λάθος φωτισμός των αντικειμένων αυτών, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε σοβαρά το θέμα του φωτισμού και να σκεφτούμε περισσότερο.
Πριν αποφασίσουμε πιο φωτιστικό να πάρουμε ας μάθουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά του φωτισμού που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το κατάλληλο για κάθε χώρο.
Φωτιστικά και Είδη φωτισμού
Ο φωτισμός λοιπόν μετά από όσα αναφέραμε παραπάνω, παίζει σημαντικό ρόλο μέσα σε ένα δωμάτιο. Για να επιλέξουμε ποιο φωτιστικό αντιστοιχεί στο κατάλληλο δωμάτιο θα πρέπει πρώτα να δούμε ποια θα είναι η χρήση του. Το δωμάτιο θα το χρησιμοποιήσεις για να δουλέψεις, να διαβάσεις, να περάσεις ευχάριστες ώρες με φίλους, να φτιάξεις μια χαλαρωτική ή αισθησιακή ατμόσφαιρα, να τονίσεις κάποια κομμάτια της διακόσμησης;
Έτσι ανάλογα με την χρήση του δωματίου θα πρέπει να διαλέξουμε και το είδος φωτισμού που είναι κατάλληλος για κάθε μία από τις δραστηριότητες του δωματίου. Υπάρχουν 3 είδη φωτισμού :
Άμεσος φωτισμός
Ο άμεσος φωτισμός είναι αυτό ο οποίος κατευθύνεται προς μια συγκεκριμένη θέση. Είναι δυνατός φωτισμός, με συγκεκριμένη δέσμη φωτός και κυρίως χρησιμοποιείται για να τονίσουμε κάποια σημεία του χώρου. Τέτοιο είδος φωτισμού μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και στο γραφείο μας ή και πίσω από κάποια πολυθρόνα για την διευκόλυνση του διαβάσματος. Φωτιστικά με άμεσο φωτισμό μας δίνουν οι προβολής, τα φωτιστικά γραφείου, φωτιστικά επιτραπέζια και οι απλίκες.
Συμβουλή : Αποφεύγουμε την χρήση άμεσου φωτισμού σαν κύριο φωτισμό ενός χώρου. Οι έντονες εναλλαγές μεταξύ φωτισμένων και μη επιφανειών μέσα στον ίδιο χώρο κουράζουν τα μάτια.
Έμμεσος φωτισμός
Σαν έμμεσο φωτισμό εννοούμε όταν το φως διαχέεται στο χώρο μέσω της αντανάκλασής του σε κάποιον τοίχο ή ταβάνι. Η ένταση και τα χρώματα του έμμεσου φωτισμού εξαρτώνται από τη τα χρώματα του τοίχου ή ταβανιού που φωτίζει. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα στον χώρο, κατάλληλη για χαλάρωση. Φωτιστικά που μπορούμε να βρούμε για να έχουμε έμμεσο φωτισμό είναι οι πλαφονιέρες, τα φωτιστικά τοίχου, τα φωτιστικά δαπέδου, απλίκες και λαμπατέρ.
Σαν έμμεσο φωτισμό χαρακτηρίζουμε επίσης και τον κρυφό φωτισμό. Φωτισμός ο οποίος δεν είναι εμφανής. Πολύ διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια, στο να διακομίζει και να δίνει έμφαση σε γωνιές και επιφάνειες του σπιτιού.
Διάχυτος φωτισμός
Στον διάχυτο φωτισμό, το φως διαχέεται στον χώρο με 360 μοίρες, έχοντας την ικανότητα να φωτίσει τον χώρο πλήρως. Αποτελεί τον κύριο φωτισμό, ικανός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κάθε δωματίου.
Διάχυτο φωτισμό βρίσκουμε κυρίως στα φωτιστικά οροφής , πολυελαίους, αλλά και σε φωτιστικά δαπέδου και φωτιστικά τοίχου.
Φωτιστικά και Τύπος λαμπτήρων
ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ
Διαλέγοντας σύμφωνα με τα παραπάνω το κατάλληλο φωτιστικό για το δωμάτιο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι τελειώσαμε με αυτό το θέμα. Πρέπει να δώσουμε και έμφαση στον τύπο των λαμπτήρων που θα βάλουμε στα φωτιστικ. Υπάρχουν 3 είδη λαμπτήρων ανάλογα με τον χρωματικό τόνο που εκπέμπουν. Καθένας χρησιμοποιείται για διαφορετικό ρόλο.
Θερμό φως
Το θερμό φως είναι απαλό και ξεκούραστο για τα μάτια μας. Χρησιμοποιείται σε δωμάτια που προορίζονται για ξεκούραση, όπως τα υπνοδωμάτια, το σαλόνι για μια πιο φιλόξενη και άνετη ατμόσφαιρα, αλλά και για διαδρόμους και χολ. Τέτοιου είδους λαμπτήρα χρησιμοποιήσετε σε πλαφονιέρες, φωτιστικά δαπέδου, απλίκες δίνοντας μια ζεστασιά στον χώρο.
Ψυχρό φως
Σε αντίθεση με το θερμό φως, το ψυχρό φως δίνει στο χώρο μια πιο έντονη ατμόσφαιρα και ενισχύει τις λεπτομέρειες και τα χρώματα. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν κύριος φωτισμός σε δωμάτια που απαιτείται εργασία, όπως την κουζίνα και το γραφείο. Ο χρωματικός τόνος που εκπέμπει το ψυχρό φως φωτίζει τον χώρο ομοιόμορφα πράγμα που δεν κουράζει τα μάτια. Ψυχρό φωτισμός μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε φωτιστικά οροφής, πολυελαίους, φωτιστικά δαπέδου και φωτιστικά γραφείου.
Ουδέτερος φωτισμός
Ο ουδέτερος φωτισμός είναι και αυτός απαλός φωτισμός και δεν κουράζει τα μάτια, όπως και ο θερμός. Η διαφορά του όμως είναι ότι ο ουδέτερος φωτισμός μοιάζει περισσότερο με το φυσικό φως. Με αυτόν τον τρόπο όταν αντανακλά σε μια επιφάνεια δεν αλλοιώνει καθόλου τις αποχρώσεις της. Με αυτή του την ιδιότητα το ουδέτερο φως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε σε λευκές επιφάνειες. Ουδέτερο φως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε φωτιστικά οροφής, πολυελαίους, απλίκες
Έχοντας λοιπόν υπόψιν όλα τα παραπάνω
Α) το είδος χρήσης του δωματίου,
Β) τα είδη φωτισμού,
Γ) τους χρωματικούς τόνους των λαμπτήρων,
και συνδυάζοντας τα κατάλληλα μπορούμε να καταλήξουν εύκολα στο πιο είδος φωτιστικού αντιστοιχεί σε κάθε δωμάτιο. Πειραματιστείτε με το φως σε ένα δωμάτιο, ανακαλύψτε την δύναμή του και φτιάξτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα που σας εκφράζει.
Για να σας βοηθήσουμε από μεριάς μας, στο Electroexpert.gr, θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή από φωτιστικά τοίχου, φωτιστικά οροφής, φωτιστικά δαπέδου, φωτιστικά επιτραπέζια και φωτιστικά γραφείου που θα ικανοποιήσει κάθε γούστο. Μη ξεχάσετε να δείτε και την μεγάλη μας συλλογή σε πλαφονιέρες, ράγες και σποτ, που διαθέτουμε για να διαλέξετε το κατάλληλο.
Για να μένετε πάντα ενημερωμένοι ακολουθήστε μας στο FACEBOOK.